Планетариум – Смолян

Най-големият планетариум в България се намира в град Смолян. Отваря за пръв път врати на 6 септември 1975 г. Използва се за 3 дейности – изследователска, образователна и популяризаторска. Там се предлагат над 50 програми. Безспорно най-интересното нещо е т.нар. „сърце“ на планетариума, което представлява кръгла звезда зала с куполообразен таван, който пресъздава точно копие на истинското звездно небе. Планетариумът е оборудван със специална технология, чрез която се пресъздава движението на небесните тела в Слънчевата система. 

 

 

Агушеви конаци – с. Могилица

В родопското село Могилица (на около 30 км от Смолян посока село Смилян) се намира най-големият късносредновековен феодален замък на Балканския полуостров и единствен в Югоизточна Европа – Агушевите конаци. Той се простира върху площ от 4 декара в центръра на селото, на брега на река Арда.Проучванията показват, че дворецът с всичките му прилежащи части има общо 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Интериорът е почти изцяло от дърво (чам, орех и череша), покривите са със стрехи, а комините – високо зидани от дялан камък. Сградата на жените пък е с вградени въртящи се долапи, които спестявали на жените задължението да крият лицата си при контакт с външен човек.През 1964 г. Агушеви конаци получават статут на художествен паметник на културата с национално значение

Момчилова крепост

Момчиловата крепост се намира в местността Градището, село Градът, край град Смолян. Историята и е свързана с Момчил юнак, който през 1343 г. я реставрира. По-късно средновековната крепост е била опожарена от османско нашествие в Родопите. Крепостта има богата история, която може да бъде разказана по време на посещението. Другото нещо, кото може да видите там е великолепната гледка, която разкрива величествеността на Родопите и красотата на град Смолян.

Родопска шипка

От дясната страна на пътя от Смолян за Рудозем се намира връх Средногорец. На него е изграден паметник-костница на загиналите от 21-ви пехотен средногорски полк. Около паметника е оформен малък, но красив парк. Всяка година смолянчани отбелязват 21 октомври 1912 г. – дата на епична битка, завършила с победа на българите над турците, с панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец и за Освобождението на Родопите.

Музей на родопския карст – Чепеларе

Музеят на родопския карст е основан през 1980 г. в Чепеларе. Той притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. Музеят има отдел по пещерна палеонтология, където са показани какви животни са обитавали пещерите, като например намерените кости на пещерни мечки в родопските пещери. Музеят притежава експонати от преди хиляди години. Най-старите експонати в музея са от Ягодинската пещера и са на повече от 6 000 години.

Mузеят на ските и ски-спорта в Чепеларе е основан през 1998 г., след като Екатерина Дафовска печели първия златен медал за България от зимна Олимпиада. Тук можете да се запознаете с победите на скиорите, развитието на ски спорта в града, с неговата богата история. Музеят е разположен в читалище Родопска искра. В него се съхраняват старите ски, обувки, наградите на състезателите и други спортни принадлежности от основаването на дружество Рожен, което е с над 100-годишна история.

Регионалният исторически музей в Смолян е създаден през 1935 г. Музеят се намира в центъра на града, а в експозициите и фондовете му се съхраняват около 150 000 предмета от историята, бита и културата на родопчани. Постоянната експозиция на музея – Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни, има няколко раздела и представя историята, бита, занаятите, архитектурата на района и др. В етнографската експозиция са изложени традиционни родопски носии от ХІХ и първата половина на ХХ век.

Обсерватория Рожен

Национална астрономическа обсерватория Рожен е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Тя се намира в Родопите, над местността Рожен, от където и произлиза името й. Построена е на връх Дух, близо до Чепеларе и е официално открита на 13.03.1981 г. И до ден днешен е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите. Има шест телескопа. Отворена е за посещения, както дневни така и нощни.

vТелевизионна кула „Снежанка“

Телевизионната кула Снежанка се издига на едноименния връх в района на ски-курорт Пампорово. Асансьорът отвежда посетителите до кафе-бара, разположен на 93 м височина, от където се разкрива ослепителна гледка към Родопи планина. Кафенето работи целогодишно и предлага топли напитки и разнообразно меню. Подходящо е за кратка почивка с приятели след уморителен зимен ден на пистите или след дълга лятна разходка. Основно предимство е панорамата, която спира дъха!

Етнографски ареален комплекс град Златоград

Златоградският етнокултурен ареал е обитаван от хилядолетия. Той е от възрожденския период и е  възстановен като компактен архитектурен резерват в Родопите. Традиционните къщи впечатляват не само със своята белота и кръгли комини, но и със своеобразното съчетание на архитектурните си елементи. В етнографският ареален комплекс – Златоград е развито много добре занаятчийството. Всички работилници са действащи и може да си купите автентични, ръчно изработени предмети или да поръчате даден продукт, да изберете интересен оригинален подарък за любим човек, дори може сами да се опитате да го изработите. В етнографския комплекс се отбелязват по традиционен начин редица български празници и обичаи – Трифон Зарезан, Баба Марта, Тодоровден , Еньовден (24 юни), Коледари и др. Етнографският ареален комплекс е част от Стоте национални туристически обекта.

Широка лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Причината затова са автентичните родопски къщи, с които селото се гордее. В Широка лъка може да се види също така и църквата Успение на Пресвета Богородица, създадена през 1834 г. и зографисана от Димитър и Захари Зограф. Друга забележителност е Националното училище за фолклорни изкуства. Туризмът в село Широка лъка е силно развит.