ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

ЗАПОЗАЙТЕ СЕ СЪС ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ В
ОКОЛИЯТА НА ПАМПОРОВО, КОИТО МОЖЕ ДА ПОСЕТИТЕ

ПЛАНЕТАРИУМ – СМОЛЯН

Най-големият планетариум в България се намира в град Смолян. Отваря за пръв път врати на 6 септември 1975 г. Използва се за 3 дейности – изследователска, образователна и популяризаторска. Там се предлагат над 50 програми. Безспорно най-интересното нещо е т.нар. “сърце” на планетариума, което представлява кръгла звезда зала с куполообразен таван, който пресъздава точно копие на истинското звездно небе. Планетариумът е оборудван със специална технология, чрез която се пресъздава движението на небесните тела в Слънчевата система.

ОБСЕРВАТОРИЯ РОЖЕН

Национална астрономическа обсерватория Рожен е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Тя се намира в Родопите, над местността Рожен, от където и произлиза името й. Построена е на връх Дух, близо до Чепеларе и е официално открита на 13.03.1981 г. И до ден днешен е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите. Има шест телескопа. Отворена е за посещения, както дневни така и нощни.

МОМЧИЛОВА КРЕПОСТ

Момчиловата крепост се намира в местността Градището, село Градът, край град Смолян. Историята и е свързана с Момчил юнак, който през 1343 г. я реставрира. По-късно средновековната крепост е била опожарена от османско нашествие в Родопите. Крепостта има богата история, която може да бъде разказана по време на посещението. Другото нещо, кото може да видите там е великолепната гледка, която разкрива величествеността на Родопите и красотата на град Смолян.

КУЛА "СНЕЖАНКА"

Телевизионната кула Снежанка се издига на едноименния връх в района на ски-курорт Пампорово. Асансьорът отвежда посетителите до кафе-бара, разположен на 93 м височина, от където се разкрива ослепителна гледка към Родопи планина. Кафенето работи целогодишно и предлага топли напитки и разнообразно меню. Подходящо е за кратка почивка с приятели след уморителен зимен ден на пистите или след дълга лятна разходка. Насладете се на панорамата, която спира дъха!

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Музеят се намира в центъра на града, а в експозициите и фондовете му се съхраняват около 150 000 предмета от историята, бита и културата на родопчани. Постоянната експозиция на музея – Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни, има няколко раздела и представя историята, бита, занаятите, архитектурата на района и др. В етнографската експозиция са изложени традиционни родопски носии от ХІХ и първата половина на ХХ век.

МУЗЕЙ НА СКИТЕ И СКИ-СПОРТА

Основан през 1998 г., след като Екатерина Дафовска печели първия златен медал за България от зимна Олимпиада. Тук можете да се запознаете с победите на скиорите, развитието на ски спорта в града, с неговата богата история. Музеят е разположен в читалище Родопска искра. В него се съхраняват старите ски, обувки, наградите на състезателите и други спортни принадлежности от основаването на дружество Рожен, което е с над 100-годишна история.