Екопътека Невястата

Екопътека Невястата се намира до Смолян, в Родопите. Дължината й е около 900 метра. Започва от разклона за манастира Св. Пантелеймон. Тя води до едноименната скала, която е един от символите на града.Има изкуствена стена за катерене, алпийски тролей, маршрути за скално катерене, пейки и масички, беседки, детска площадка и др.

Смолянски езера

Смолянските езера са пръснати по цялата долината на река Черна, до град Смолян. В миналото езерата са били повече от 20, но към настоящия момент са само 8. Езерата носят имена като Бистрото езеро, Мътното, Тревистото, Платеното, Милушевското, Османовия гьол, Силажа и Лагера. Местността, в която се намират езерата, е богата на поляни, като с това съчетание на поляни и езера, тя се превръща в уникално място за къмпинг.

Орфеевите скали

До Орфеевите скали може да се стигне по добре маркирана, леснопроходима екопътека, започваща от връх Снежанка. Преходът до мястото е не повече от 15-20 минути. От тук се открива спираща дъха панорамна гледка към полегатите склонове на Родопите и Смолянските езера. Името на местността произлиза от легенда, според която митичния певец и музикант Орфей черпел вдъхновение за своята музика, съзерцавайки красивата гледка от тези скали. През топлите месеци мястото е подходящо за пикник и бране на гъби, плодове и билки.

 

Каньонът на водопадите се намира много близо до Смолян по пътя за село Мугла. Там реката образува десетки водопади, по-големите от които наскоро бяха именувани при изграждането на екопътеката, която улесни достъпа до тях.Най-големият водопад се нарича „Орфей“ и е висок 68 метра, като през пролетното пълноводие дебитът му е внушителен.По-малките водопади „Сърцето“, „Камен улей“ също са интересни и много красиви.

Чудните мостове

Чудните мостове са невероятен скален феномен в Западните Родопи. Разположени са в карстовата долина на река Еркюприя, в подножието на връх Голям Персенк, само на 5км северозападно от село Забърдо. Тези чудеса на природата са се образували от срутването на пещера преди хиляди години. Днес можем да се разходим по величествените мраморни мостове и да спазим традицията да изпишем името си с въглен под най-големия от тях.

Пещера „Голубовица 2“ – Кошница

„Голубовица 2“ е водна пещера с подземни езера и поток. Намира се край село Кошница.Маршрутът започва с десет минутен пешеходен преход по планинска пътека, по-голяма част от която минава по десния бряг на живописното Гарга дере, пресича го по въжен мост и само след сто метра по левия скат се стига до входа на пещера „Голубовица 2“. Влизането става само с водач и специална екипировка – непромокаеми гумени ботуши, спасителни жилетки и осветление.

Пещерата „Ухловица“

Пещерата „Ухловица“ е един от най-красивите подземни дворци на България. Името й идва от „улулица“, което означава нощна граблива птица. Намира се в местността Сините вирове, на 3км североизточно от село Могилица. В „Ухловица“ ви очаква великолепна феерия от хеликтити във формата на кристали и дендритни образувания, които приличат на морски корали. Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. А към най-голямото от тях ще видите как се спускат каменните струи на брилянтен водопад.

Панорамна площадка „Орлово око“ – Ягодина

От Ягодина по посока връх Свети Илия започва пътя към „Орлово око“.Изкачването е вълнуващо. Може да се изкачите или пеша, или да използвате услугите на местните, които предлагат качване до върха с джип. Колкото по-големи препятствия преодолявате толкова по-силен е адреналина. А там горе – изживяването е неописуемо. Площадката е монтирана на ръба на скалите на връх „Свети Илия“ на височина 1563 метра. Разкрива се незабравим изглед към красотите на Родопите, към Пирин и малка част от Рила, към планините в Гърция. 

Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е едно от чудесата на България. Част е от неповторимия карстов комплекс Буйновското ждрело и е само на 3км от село Ягодина в Родопите. Дъхът ви ще спре при вида на уникалните причудливи образувания във формата на Богородица и Младенеца, Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета и дори Пижо и Пенда. Те са се формирали в продължение на милиони години и сега ще ви се разкрият в целия си блясък и величие.

Харамийската пещера

Харамийската пещера се намира в Триградското ждрело в планината Родопите, близо до известната пещера Дяволското гърло. Тя е един отобектите за екстремен туризъм – посещение на необлагородена пропастна пещера.

Пещерата „Дяволското гърло“

„Дяволското гърло“, макар и да звучи малко страшничко, е една от най-интересните и необикновени пещери в България. Тя е част от величественото Триградско ждрело, което се намира се в Рило-Родопската област, на 1.5км от с. Триград и на 17км от Девин. Пещерата ще ви предложи великолепната гледка на най-високия подземен водопад на Балканите (42м). Както и ще ви потопи в изследване на тайнствените й галерии, които са свързани с легендата за слизането на Орфей в царството на Хадес, за да търси своята любима Евредика.

Триградско ждрело

Триградското ждрело е най-величественото от всички в България. То е на трето място по дължина след Буйновското и Трънското ждрело. Разположено е по поречието на река Триградска в Западните Родопите и е само на 1.5км северно от село Триград. Неповторимата красота на Триградското ждрело се допълва и от тайнствената пещера „Дяволското гърло“, която е част от него. По интересен начин водите на река Триградска се вливат в дяволската пещера и образуват най-високия подводен водопад на Балканите (42м). Половин километър след това реката отново се показва на повърхността под формата на голям карстов извор. Във вековните скали живеят и над 10 вида редки птици. В източния склон на Триградското ждрело доста по-високо се намира друга известна пещера – Харамийската пещера. На около 500м преди началото на ждрелото се намира жижа „Триградски скали“, а в близост до нея е единствения в България „Музей на мечката“.

Защитената местност Чаирски езера 

Защитената местност Чаирски езера е район, известен с естественообразували се свлачищни езера, ливади и вековни смърчови гори. Намира се на 1400 м.н.в. сред приказната природа на Западните Родопи. Района е ограден от чисти ливади, езера и иглолистни гори. Чаирски езера са образувани от топенето на ледници през ледниковия период.Езерата са изумително красиви, с кристално чиста вода с редки растителни видове.