За резервации

0309 / 59700

Изгледи и забележителности

Обсерватория Рожен

Националната астрономическа обсерватория - Рожен (абревиатура: НАО-Рожен) е най-голямата астрономическа обсерватория в България. Тя е оборудвана с 4 телескопа: универсален 2-м Ritchey-Chretien-Coude (RCC или РКК) рефлектор на Carl Zeiss Jena, 50/70 cm Шмит камера, 60 cm рефлектор (също на Zeiss, Jena) и построен със собствени сили 15 cm слънчев коронограф, НАО “Рожен” осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

Планетариум гр.Смолян

Най-големия планетариум в България съществува от 1975год.
Планетариума представя повече от 50 програми(сеанси) сред, които програми-приказки за най-малките деца, учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория.

Повече от 20години тук се извършва ежедневен слънчев патрул. Правят се зарисовки и фотографии на слънчевите петна-единствената видима проява на активността на Слънцето. Планетариумът документира всички лунни и слънчеви затъмнения и други астрономични явления, видими от територията на нашата страна. Изучават се асрономическите представи на възрастното население в нашия регион.

На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на чужди езици: руски, френски, немски, английски, гръцки, турски. Цикъл от специални програми - музикални и поетични- допълват многообразието от звездни спектакли.

Каньон на водопадите

Екопътеката “Каньонът на водопадите”е финалът на 6 километровия маршрут, който любителите на пешеходния туризъм могат да изминат за 4 часа. Екопътеката е уникална, защото минава през резервата „Сосковчето", разкривайки природните феномени и биологичното разнообразие на защитената територия. По течението на река Герзовска, на границата на резервата и буферната зона, са преброени 46 водопада. Най-големият водопад носи името на митичния певец Орфей. Водните струи, спускащи се от 68-метрова височина, напомнят струните на арфа. Измайсторени с въображение дървени мостчета, деликатно вписани в природата, носят усещането за горска приказка, в която времето е спряло.

Цялата екопътека е с необходимата маркировка и знаци и е невъзможно човек да се загуби. Отначало се върви по пресъхналото корито на река, пътя е каменист, после пътеката се вие в гората и така нагоре и все нагоре… вдигаш поглед и очакваш да видиш водопада пред теб. Но природата ревносно пази своите творения…

Всъщност по течението на река Герзовска са преброени 46 водопада. До красотата на 10 от тях туристите могат да се докоснат след прекарване на пешеходния маршрут, получили името си от поредица малки, но атрактивни водопади – Ропката, Казаните, Сърцето, Каскадите.

Днешното ни предложение ще ни отведе до Екопътека Каньона на водопадите. Тази екопътека е създадена преди няколко години и се намира в близост до град Смолян. Дълга е около 6 км. и минава през резервата „Сосковчето” и се вие по течението на река Еленска. Преброени са около 50 водопада, водни каскади и ручеи. Екопътеката дава възможност лесно да достигнете до част от тях.

Смолянските езера

Смолянските езера се намират на 15 км от Пампорово и хотел Дафовска. Разходката до тях ще ви разведри и освежи в лятната жега. В миналото езерата са били 20, но сега са останали само седем. Най-голямо е Бистрото езеро, а най-дълбоко - Мътното.

Смолянски езера – потопи се във вълшебството на природата

Хотел Дафовска е отправна точка за нашата следваща дестинация. Тръгвайки от Пампорово се насочваме по главния път към Смолян. След 10-на километра се отклоняваме надясно и поемаме по пътя към Девин. Целият път от хотела е не повече от 20 минути с кола, а табелките са ясни и точни и няма да имате проблем да откриете езерата.

Ягодинска пещера

Ягодинска пещера се намира в Родопа планина. Дължината й е 10км. , но достъпни за туристи са само 1100м. Разположена е на 3 етажа, като само най-ниското ниво е електрифицирано и отворено за туристи. Дори и в най-горещите дни през лятото температурата е постоянна - 6 градуса. Намерените артефакти показват, че пещерата е била обитавана още през 4-то хилядолетие пр. н. е. Пещерата е отворена за посещения целогодишно, като работното време е от 9 до 17 ч. Влизането става на групи на всеки час, като последната за деня група влиза в 16:15 ч.

Триградско ждрело

Ждрелото представлява отвесни варовикови скали, които ограждат течението на река Триградска. Реката влиза в пещерата Дяволското гърло и 530м след това излиза като голям карстов извор. Западната стена на ждрелото се издига на височина 180м. а източната достига до височина от 300-350м.

Същинската част на ждрелото се разпростира на 2-3 км по протежение на реката, като от двете страни се издигат скали, образуващи тесен пролом. Огромните отвесни скали притискат пътя на водата, която буйна и разярена навлиза в каньоновидното ждрело. Височината на скалите достига до 250метра. Средната надморска височина на ждрелото е около 1450 м.

Пещера Дяволското гърло

В пещерата "Дяволското гърло" край с. Триград може да се наблюдава рядко за нашите земи явление - подземен водопад. Тук Триградска река пропада с оглушителен грохот в тъмната бездна. Навярно това е причината тази "дупка" да се асоциира с представите за подземното царство и легендата за Орфей и Евридика, според която той се спуска в подземното царство, за да измоли от Хадес да върне любимата му към живота.

Една от версиите за произхода на името на пещерата е свързана с наблюденията, че от всичко, което реката е завляка в пещерата през входа й (дървени стволове и др.), нищичко никога не е излязло в края на пещерата. Хората експериментирали, пускайки предмети през входа, и дълго стояли при изхода, за да видят кога ще се появи пуснатото - но уви, нищо не се показало. Това чудо хората нарекли "дяволска работа".

Пуснатата на входа оцветена вода е излязла при изхода след повече от час и половина, разказват спелеолозите. Това кара изследователите да смятат, че водата преминава през изключително дълъг лабиринт в скалата.

Три скални релефа впечатляват посетителите при спускането в "Дяволското гърло". Първият от тях представлява дяволска глава, изсечена в скалата близо до входа за посетители, малко преди слизането в Бучащата зала. Вторият е фигура на мъж в цял ръст, в античен стил, изсечена в камъка в Бучащата зала, непосредствено до входа на по-малка зала с размера на малка стая. На път към изхода, изкачвайки се по многобройните стъпала нагоре, посетителят може да види малко изворче с издълбан миниатюрен олтар с фигура на Богодорица.
Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Пещерата е електрифицирана, а стълбите са обезопасени. Отворена е за посещения от 8 до 18 часа. Температурата в пещерата е около +8°C.

Пещера Ухловица в Родопите

Пещерата Ухловица се намира на 37 км от Пампорово, близо до село Могилица. Открита е през 1967 г. от Димитър и Георги Райчеви. Името на пещерата идва от думата "улулица". Пещерата е дълга около 460 m, от които 330 са благоустроени. Тя е сред Стоте национални туристически обекта.

Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със седем невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. В края на пещерата се намира леденият Бял водопад. Пещерата “Ухловица” се намира на 1040 метра над морска височина. Средната температура е 10 – 11 градуса.
Отворена е за посещение от сряда до неделя от 10. 00 – 16. 00 часа. Почивните дни са понеделник и вторник.

Чудните мостове

Чудните мостове са един от най-интересните природни феномени в Родопите.
Намират се на 5км. северозападно от село Забърдо. Някогашната пещера, образувана в мраморния щок от водите на р. Дълбок дол се е срутила навярно при земетресение. Водите са отнесли падналите материали, като в резултат на това са се образували един до друг два, редки по своята красота, мраморни скални моста.

Широка лъка

Красивото родопско селце Широка лъка се намира на 16км. от Пампорово. Обявено е за архитектурен и фолклорен резерват. В Широка лъка автентичните родопски къщи са накацали от двата бряга на реката. Отидете ли там, ще се озовете в епохата на Българското Възраждане. Калдъръмените улици, сводестите мостове, характерния говор, тъжната мелодия на каба гайдите, песните и обичаите на местните ще ви дадат възможността да се потопите в атмосферата на миналото.
В първите дни на месец март в селото се провежда един от най-големите кукерски празници на България, наричан “Песпонеделник”.

Бачковски манастир

Бачковският манастир е православен ставропигиален мъжки манастир. Намира се в Родопите, на десния бряг на река Чая, на 189 км от София и на 10 км от Асеновград. Известен е с уникалното съчетание на традициите на византийска, грузинска и български култури.

Манастирът е основан през 1083г. от Византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий. За съжаление само двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс, се е запазила от самото основаване до наши дни. Костницата е уникален исторически обект, който си заслужава да се посети заради нейните старинни стенописи, които се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от 11-12-ти век. Манастирът е покровителстван от цар Иван Александър по време на Втората българска държава. Като много други манастири по българските земи, в Бачковската обител също се помещава килийно училище (от 11 век). След падането на България под турско робство в края на 14-ти век, патриарх Евтимий е изпратен в Бачковския манастир на заточение. Заточването му тук, обаче, не го обезкуражава и патриархът заедно със своите ученици развива активна религиозна и книжовна дейност зад стените на манастира.

Въпреки че Бачковския манастир оцелява след първоначалното нашествие на турските армии, по-късно последва съдбата на повечето други православни манастири по нашите земи и бива ограбен и разрушен. Възобновен е към края на 15-ти век, като трапезарията е реконструирана през 1601г. , а запазената и до днес църква Света Богородица е завършена през 1604г. Църквата изобилства от красиви стенописи, но това, което най-вече привлича посетителите, е чудотворната икона на Богодорица. Смята се че със своята сила тя е изцелила много хора.

В манастира могат да се видят едни от най-ценните стенописи- произведения на православното изкуство от 11- 12 век. Част от стенописите са дело на известния майстор Захари Зограф (изрисувал и собствения си образ сред тях).

Освен основната църква, комплексът също така включва два по-малки храма – Св. Архангели (от 13-14в. ), който се намира в северния двор до главната църква и Св. Никола, строен в периода 1834-1837г. Църквата Св. Никола, впечатлява със запазените си стенописи от 1841г. , дело на ръката на известния майстор Захари Зограф (изрисувал и собствения си образ сред тях).
В музей към храмовия комплекс се съхраняват много книги и икони, както и меча на Фридрих Барбароса.

Етнографски комплекс Златоград

Разположен в най-южната част на Родопите, Златоград носи в себе си съвършения усет на красота и хармония. Още с пристигането си тук ще бъдете впечатлени от величествения паметник на златоградчанина Дельо Хайдутин, чиито подвизи са възпети в най-хубавата българска песен, която лети в Космоса като послание за извънземни цивилизации. Но за да направите истинско пътешествие в миналото, то се потопете в етнографския комплекс на града. Тук ще бъдете очаровани от истинските шедьоври на златоградските занаятчии. Не пропускайте да разгледате най-старата църква в Средните Родопи и чуете невероятната история, как турски султан разрешава построяването на християнски храм.

Ако сте уморени от впечатленията спрете да изпиете чаша прочуто златоградско кафе приготвено на пясък. Ако след тези емоции може да приемете още, то продължете към красивата улица в комплекса от архитектурни паметници на културата. Там ще бъдете посрещнати от чистите звуци на родопска гайда и космическия глас на златоградска певица. Сядайки на чердака на механата пред красивата панорамна гледка може да опитате най-вкусните златоградски гозби. В китните дюкянчета ще бъдете омагьосани от шедьоврите на златоградските майстори-занаятчии.

Възможност за плащане с:

уеб камери Пампорово Уеб камери